2012-01-04

Hemma-spa à la LaReina: Del 1 - Stämningen

Hemma-spa à la LaReina är uppdelad i tre delar, så att det inte blir alltför långt, totalt kommer den att innefatta Del 1 - Stämningen, Del 2 - Recept och Del 3 - Hur man går tillväga, samt allt däromkring.

Att göra i ordning en hemma-spa à la LaReina är enklare än det låter, och tar bara några minuter att förbereda, om man bara har införskaffat sig lite valfria ingredienser i förväg, sedan kan man alltid improvisera lite. Oftast hittar man en hel del saker som man redan har hemma, som också kan användas för ändamålet med mottot; "man tager vad man haver". Det enda som är av absolut största vikt är att man tar reda på de olika eteriska oljornas egenskaper och eventuella varningstexter. Mer information om dessa hittar du tex i Boken om aromaterapi av Gill Farrer-Halls. Denna bok är fullspäckad med information om de olika oljorna i sig, hur du använder dessa i olika terapier, olika recept och mycket, mycket mera. Hela 400 sidor med mängder med bilder. En underbar bok helt enkelt!

Några tips på valfria ingredienser:
Aromalampa
Eteriskolja efter behov, tycke och smak (tex lavendel) som doft och till de olika behandlingarna
Saltkristallampa och/eller 1-3 saltkristallyktor, både för stämningens- och de välgörande egenskapernas skull
Honungsljus, brinner med vacker låga och doftar ljuvligt
Amitabah vaniljljus
Drake kanelljus
Stenar och kristaller efter tycke och behov
Shiva Lingham för chakra-healing

Bra att ha till hands:
Badkar (för den som har, men med balja kommer man långt!)
Balja (fungerar bra till det mesta, allt från ångbad, ansiktsvård till fotbad)
Ljushållare
Handdukar
Plast (för hårinpackning mm)
Stämningsfull musik - smakfråga, men gärna lugn och harmonisk

Dagschemat omfattar en hel del för de flesta av oss, och då kan det vara svårt att avvara en hel dag eller helg på hemma-spa, men då kan man helt enkelt välja att göra bara någon enstaka behandling, eller dela de olika behandlingarna till olika dagar. Att avsluta en stressig dag med hemma-spa, kan faktiskt vara det absolut bästa för både kropp och själ, samtidigt som man sover gott och är laddad inför nästa dags utmaningar.

Man kan göra de flesta behandlingar helt ensam eller tillsammans med några vänner, hemma-spa fungerar även bra som tema för pyjamaspartyn eller liknande, där god mat och dryck i hälsans tecken också kan vara i centrum. Möjligheterna med hemma-spa är helt enkelt oändliga, bara fantasin sätter gränserna!

STÄMNINGEN
Att bara plocka upp en balja och sätta igång, utan att först ha skapat en mysig stämning, är minst lika illa som att sleva upp maten på en tallrik, utan den minsta lilla tanke på att "man äter lika mycket med ögonen som med munnen". Så är det även med en bra spa upplevelse. Det ska kännas som en helhet. Att ha hårt ljus och rörigt omkring sig, är absolut inte bra för själen. Att ordna upp omkring sig lite, och skapa en harmonisk omgivning med mysig belysning, är minst lika viktigt som behandlingen eller behandlingarna i sig. Så vi börjar där, med stämningen.

För att få en varm och omhuldande stämning börjar man med en kombination av belysning och doft, som uppnås med tex en saltlampa som omges av några saltlyktor och en aromalampa med lämplig eterisk olja, tex lavendel. (Att jag nämner just lavendel är för att den är väldigt bra allroundolja både för dess ljuvliga lugnande doft och alla dess medicinska egenskaper, återkommer lite mera till de eteriska oljorna i de olika recepten.)

För att förstärka effekten ytterligare, eller om man hellre föredrar doftljus istället för aromalampa, kan man välja några väldoftande ljus tex LaReinas helt underbara naturliga honungsljus, vaniljdoftande Amitabah ljus eller kaneldoftande drakljus. Glöm heller inte vad du vill ha för ljud omkring dig, vissa föredrar klassisk musik, andra naturljud etc emedan det finns de som njuter av absolut tystnad. När väl stämningen är den rätta kan man välja att göra lämplig spa-behandling för stunden, dagen eller kvällen.

Nu när stämningen är på plats, behövs bara lite recept och hur man för övrigt går tillväga, mera om detta i de följande bloggarna: Hemma-spa à la LaReina: Del 2 - Recept och Del 3 - Hur man går tillväga.
Forts. följer.


Inga kommentarer: