2012-07-14

Dreamcatcher - legenden om drömfångaren

Dreamcatcher | multi 6 | white 16cm
DRÖMFÅNGAREN har sitt ursprung hos Ojibwa indianerna. Enligt folksägen anses den stärka de goda drömmarna. De goda drömmarna finner sin väg genom nätet till dess ägares drömmar, och de onda fastnar i nätet och bränns sönder av morgonens första solstrålar.

Legenden om drömfångaren: Sedan urminnes tider har det berättats att Farmor Spindel, som spann hela Universum, var sorgsen över alla mardrömmar som hennes människobarn hade. Hon gick därför till pilträdet och bad om dennes grenar, och till örnen och bad om dennes fjädrar. Sedan böjde hon grenarna till en cirkel som inneslöt alla människor på jorden. Hon spann sitt nät av visdom runt pilgrenen för att fånga sina människobarns mardrömmar. Fader Sols morgonstrålar brände bort mardrömmarna som fanns kvar i nätet. Fanns det fortfarande någon mardröm kvar i nätet förvandlades det till morgondagg som sakta droppade ner längs fjädrarna och tillbaka till jorden. Drömfångaren har sedan dess hjälpt människorna att drömma klarare drömmare samt färre mardrömmar...

Hängs i sovrummet, antingen ovanför sängen eller i direkt anslutning till den tex i fönstret, eller varför inte fästa en liten gren på väggen ovanför sängen och hänga drömfångaren i den? Väldigt vackert!

Dreamcatcher | multi 5 | black 12cm
ÖVRIG INFO: Det finns en skröna om att drömfångaren ska alltid hängas i ett fönster, det är dock bara en skröna, från början levde indianerna i tipin, dvs indiantält, och dessa har inga fönster.

OBS! Det är hålet i mitten av drömfångaren som enligt legenden släpper igenom de goda drömmarna, därför bör denna ej blockeras.

Massor med goda drömmar!

LaReina har en stor sortering av drömfångare, länk: HÄR